top of page
Reformáció park, kilátó, kávézó - Budapest Sashalom

Generáltervező és építészet: Emődi-Kiss Tamás, EKHO Építész Műterem Kft.

Tájépítészet: Andaházy László, Panda Pont Kft.

Tartószerkezetek: ifj. Szomorjai Ferenc, Dunaplan Kft.

Park terület: 5000 m2

Beruházási költség: 350 millió forint

Átadva a reformáció 500. évfordulója alkalmából 2017.október 30-án tartott ünnepség keretében Balog Zoltán miniszter, Gulyás Gergely parlamenti frakcióvezető, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, Kovács Péter polgármester, Bogádi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke  jelenlétében.

A kerület új zöldterülete egy volt homokbánya helyén létesült, mely a kertváros családi házaival körbeépült. A kilátás nagyon szép a budai hegyek felé, az addig elterülő város háztetői felett. Jól felismerhető a vár kupolája, a Citadella, a János hegy és a többi hegycsúcsok. Míg a budai oldalon több kilátó torony és kilátóhely is van, a pesti oldalon alig találni ilyet. A kerület közepén lévő hely Pest lakott területének egyik még be nem épített, köztulajdonban lévő, jól megközelíthető magaspontja, a fent leírt eszményi kilátással, ahol olyasformán érezzük magunkat, mintha egy tál peremén állnánk. A kavicsbányászás után maradt tájseb közösségi parkká alakítása (begyógyítása) során az önkormányzat tervezési programjában így magától értetődően szerepelt a családi park és a benne kialakítandó kilátótorony.

A kilátó felső teraszának magassága 165 m a tengerszint felett, evvel a toronymagassággal már körpanorámával, a budai Várhegy szintjén van – a Nemzeti Galéria előtti teraszról látható az új torony.

bottom of page