press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
Tóth Ilonka emlékház - Budapest, Árpádföld

Ünnepélyes átadás: 2016. október 23-án, a forradalom 60. évfordulóján

Tervező: Emődi-Kiss Tamás építész

Installáció tervező: Bodóczky Antal médiadesigner

Hasznos alapterület: 250 m2

Beruházási költség: 120 millió forint

Tóth Ilonka Budapesten, a ma Árpádföldnek nevezett településrészen született, a forradalom idején ötödéves szigorló orvosként a Domonkos utcai kisegítő kórházat vezette, majd letartóztatták és 1957-ben szervezkedés, valamint gyilkosság koholt vádjával egy koncepciós perben halálra ítélték, és kivégezték.

 

A meglévő lakóház teljes rekonstrukció után visszanyerte kéthelyiséges szoba-konyhás formáját, a konyha fogadó, a szoba kiállítótérként, megőrzött eredeti és kiegészített bútorzattal berendezve, az eredeti falikúttal, cserépkályhával. Az épületet külső megjelenésében visszakapta eredeti egyszerű formáit, az utcai homlokzati ablakok mintájára a lebontott, későbbi toldáskor eltakart, kert felé néző ablaknyílásba visszakerült az ablak és helyére került a hiányzó külső konyhai ajtó. Megjelenésében a régi Árpádföld egy lakóházát őriztük meg.

A ház körüli kert és udvar lényegében kert és udvar maradt. A kis lakóház mellé új épület nem épült, továbbra is egyedül áll, mint eddig. Kerti út vezet lefelé a kiállítási szintre, mely akadálymentes. Ennek egyik részén a Fővárosi Bíróság ma is meglévő főtárgyalótermének középső részét kicsinyítve megidéző, imitáló installációs tér van, melyben filmvetítés ismerteti az eseményeket, míg a másik előadóterem, hátsó fala a forradalmi zászlót formáló kiállító felület. A 'tárgyalóterem' épített padjai, bútorzata szilikát anyagú, a padlónak folytatása. A levezető úton trompe-l'oeil formázza 1956-ot.