press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Megbízó: Budapest XVI. kerület Önkormányzata

Generáltervező: EKHO Építész Műterem Kft., Emődi-Kiss Tamás és Horváth Ákos építészek

Díszkút alkotója: György Kata képzőművész

Hasznos beltéri alapterület: 3202 m2

Beépített terület 7800 m2

Épült: 2011.

Az új piac és közösségi terem méreténél fogva is városi léptékű épületegyüttes, településszervező hely: a kerület új és fontos központja lett.

A piac szabadon álló beépítésű, alaprajzi elrendezéséből, telepítéséből következően védi a telekbelsőben elhelyezkedő piactereket a környező utcák forgalmától, különösen a Thököly út felől. Fedett nyitott tereit acélszerkezetű tetőszerkezet fedi le, amely alatt az őstermelők és a pavilonok is helyet kapnak. Az intézmény egységes képét, tömegét a tetők tömege, kontúrja adja, a különböző kisebb pavilonok és terek így nem okozzák az összkép szétesését. A pavilonok a tetők alatt részben szélső, részben szigetszerűen kialakított helyzetben vannak.

A korábbi piac leromlott, elavult műszaki állapotú még működő intézmény volt. Legrégebbi eleme egy vasbeton vázas kis pavilon, melyet toldalékok, bódék egészítettek ki az idők folyamán. A régi piac minden építményét elbontottuk, helyükön egy Általános- és egy Ökopiac létesült. A keresztülfutó Margit utca új burkolatot és zöldfelületet kapott. A régi Piacon forgatták a Sose halunk meg című Koltai Róbert rendezte filmet.

Sashalmi Piac és Közösségi Terem - Budapest - Építőipari Nívódíj